Net sprak ik mijn buurvrouw. Het ging over stress op je werk. Hoe je prioriteiten stelt in de drukte om te overleven. Dat je, door bepaalde keuzes te maken, sommige zaken niet op een nette manier afhandelt. Zo te reageren, geeft geen fijn gevoel. Achteraf heb je spijt van je acties. Maar op dat moment lijkt er geen andere keuze. Mijn buurvrouw is met zwangerschapsverlof. Zij voelt zich nu, na een poosje haar eigen ritme geleefd te hebben, weer helemaal in haar element. De gedachte dat ze binnenkort aan het werk moet, roept bij haar een gevoel van weerstand op. Ze vraagt zich af: is dit weerstand om te gaan werken of wil ik niet bij mijn kindje vandaan? Waarschijnlijk is het een weerstand voor beide. Mijn buurvrouw zie ik als een zeer gemotiveerde liefdevolle vrouw die zich helemaal geeft als ze ergens voor gaat. Moederschap, partnerschap en carrière. Alles doet zij met plezier. Alleen daar is die weerstand, stress en energie te kort.
Wat doet nu een periode van verlof of een vakantie. Ten eerste bepaal je je eigen ritme. Luister je naar je eigen gevoel om te bepalen waar je zin in hebt. Er is ruimte om helemaal jezelf te zijn. Meestal kies je voor activiteiten waar jij blij van wordt. Jij bepaalt en bent in control. Dit heet mentale rust!
De mentale rust brengt ons meer. Door de mentale ontspanning gaat je lichaam in de ruststand. Gelukshormonen worden aangemaakt. Daarnaast kun je beter bij je intuïtie en oplossend vermogen. Vaak ontstaan in deze periodes nieuwe ideeën, heb je het gevoel dat je van binnen bruist en kun je de hele wereld aan.
Als mentale rust betekent dat je helemaal jezelf mag zijn. Dat jij bepaalt en in control bent. Waar verliezen we dat en raken we in de stress? Als we het gevoel krijgen dat we niet meer voor onszelf kunnen kiezen. Als we voorbij gaan aan onszelf en een andermans belang voor laten gaan. Het bizarre is dat als wij die ruimte nemen, er helemaal niet moeilijk gedaan wordt door bijvoorbeeld een leidinggevende. Maar dat het onze eigen gedachten zijn. Waarbij wij invulling geven aan de gedachte die onze baas dan wel zou hebben. Deze gedachten komen vanuit ons eigen negatieve denkbeeld. Die ontstaan is in onze kindertijd. Door onbewuste overtuigingen dat we niet goed genoeg zijn, niet geliefd zijn of het niet waard zijn. De angst om dat te voelen, maakt dat we aan ons zelf voorbij gaan. Dat we liever een ander persoon pleasen dan onszelf.
Een mooi voorbeeld was van een vriendin die duidelijk aan gaf dat zij een bepaalde datum niet kon omdat zij zich anders in allerlei bochten moest wringen om te kunnen. Normaal zou ze dit uit angst om niet te voldoen aan de verwachting van de ander niet hebben gedaan. Maar ze besloot niet aan zichzelf voorbij te gaan. Zij gaf aan dat het een andere dag moest worden. Nadat zij dit had aangegeven, werd de datum zonder tegenspraak meteen veranderd. Dit gaf haar een enorme energie en een zelfwaarde boost. Dit kon zij doen omdat zij zich niet gek liet maken door haar kind-angst. Bewust van haar angst koos ze deze niet te volgen. Het resultaat mocht er zijn. Rust met het gevoel dat zij haar ruimte in kon nemen zonder de angst voor afwijzing serieus te nemen.
Om dit te bereiken heeft zij hard gewerkt aan haar persoonlijke groei. Met behulp van coaching, zelfanalyse en de wil om optimaal te genieten van het leven. Ik kan niet anders zeggen dat haar dat is gelukt. Zou jij dit voor jezelf willen? Investeer dan in jezelf. Kies voor een individueel coachtraject of start in september de training Body & Mind Management. Voor meer informatie: http://www.flocean.nl/flocean/
Ontvang een mail wanneer er een nieuwe blog beschikbaar is