'

Mijn Emotie-Machine

17 juni 2015

shapeimage 3Mijn Emotie-Machine

De volgende tekst is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring van de laatste vier weken. Dus n=1. Naar wetenschappelijke onderbouwing ben ik niet op zoek gegaan. Met logisch nadenken ben ik tot deze gedachtegang gekomen die heeft geleid naar een bruikbare techniek om met emoties om te gaan.

Het gekke is wel dat sinds ik deze techniek gebruik, ik in diverse studieboeken verschillende vormen van deze methode tegen kom. Dus volledig nieuw is mijn zelfbedachte machine niet.

Het begon toen ik mij bedacht hoe Wim Hof zwemt in ijswater zonder te bevriezen. Wat gebeurt er mentaal? Hij geeft letterlijk andere betekenis aan koud water waardoor het koude water hem niks kan maken. Hij laat de kou dus niet toe in zijn systeem. Net zoiets als op hete kolen lopen terwijl je denkt dat je op gras loopt. Mijn man heeft dit gedaan. Zijn voeten bleven ongedeerd. Hiervoor had hij wel Rasti Rostelli nodig om hem in trance te brengen.

Daarna zag ik een filmpje op You Tube. Hierin liet men zien dat pijn en emoties op dezelfde locatie in de hersenen worden verwerkt. Dus pijn is gelijk aan emotie. Het geeft dezelfde reactie, sensatie en angst ervoor.

Angst is in de meeste gevallen gebaseerd op een gedachte. Deze gedachte is vaak een illusie. De lichamelijke sensatie die deze angstige gedachte teweeg brengt, voelt levensecht. Daar zit het geloof en de overtuiging over de angst. Dus als je het gevoel uit de angstige gedachte haalt, blijft er slechts een nietszeggende gedachte over. Terug naar Wim Hof in het ijswater. Mijn hypothese: als hij het ijskoude water in zijn totaliteit ervaart met de gedachte “kou kan mij niets maken”, bevriest het lichaam niet.

Het typische van kou, pijn of emotie is dat deze gevoelens altijd voorbij gaan. Na een tijdje voelen verliest het zijn waarde door de afname van het gevoel. De kunst zit hem in het durven voelen en het voorbij laten gaan van de ervaring zonder te reageren. Dit is gemakkelijk gezegd dan gedaan! Hoe doe je dit in de praktijk?

Nu kom ik terug bij het bovengenoemde machine. Het is een emotie-machine dat vergelijkbaar is met een rookmachine of stoommachine. Met de wetenschap dat de emotie die uit een machine komt, je niks kan maken. Dat als je het lang genoeg aan laat staan de rook of stoom vanzelf verdwijnt. Ga heel even zitten. Denk even aan iets lastig of vervelends. Begin de eerste keer met iets kleins, met een gevoel van afwijzing, schaamte, verdriet of angst aan de hand van een concreet meegemaakte situatie. Voel hoe je emotie-machine aan slaat. Vaak is dat rondom je hart. Nu ga je de emotie op maximaal zetten met alles erop en eraan. Belangrijk is dat je het uit je machine laat komen. Dus ook het fysieke deel zoals een bedrukt gevoel op je borst of een dichtgeknepen keel. Soms maakt de machine ook dikke tranen. Blijf je tijdens het gehele proces bewust dat de emotie je niks kan maken! Wat er na een tijdje gebeurt, is dat de emotie met alle verschijnselen uitdooft. Dan ben je nog niet klaar. Je probeert de machine opnieuw aan te zetten totdat je deze emotie niet meer kunt opwekken. Om de machine zo lang mogelijk aan te houden, moet je tegen jezelf praten. Dat gaat op de volgende manier: ik kan het niet, ik ben bang, ze vinden mij niet leuk, ik ben niet goed genoeg. Het fijne is dat de sensatie van de emotie steeds minder wordt. Hierdoor verliest de negatieve overtuiging zijn geloofswaarde. Met als gevolg dat de noodzaak om te reageren op deze negatieve emotie er niet meer is.

Het effect is dat je weer durft te voelen. Je lichaam gaat dus na enige oefening weer eerst voelen en dan pas reageren. In plaats van het gevoel te onderdrukken maar wel onbewust te reageren. Door de machine te gebruiken en te beoefenen ga jij weer zelf sturen in plaats van je onbewuste overtuiging die je niet meer durft te voelen. Daarnaast ontkracht je de negatieve overtuiging en verwijder  je deze uit je systeem. En acceptatie van wat is, komt vanzelf als het gevoel verdwenen is. Dan weet je dat het is gelukt. Het heeft iets weg van gewenning.

Door het gebruik van de machine is voor mij de angst voor de angst verdwenen. Mijn angst heeft niet meer zijn oude betekenis. Net zoals ijskoud water Wim Hof niets meer doet, heeft  angst minder invloed op mij. In het begin lijkt het monnikenwerk. Blijkbaar zijn we de hele dag bezig onze angst te onderdrukken. Dit kost veel energie. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik mij sinds vier weken fysiek beter voel en dat ik dieper slaap. Mijn objectiviteit na het gebruik van de machine is enorm. Zonder angstfilter ziet de wereld er anders uit. Reageren vanuit rust, kalmte en vertrouwen is heerlijk!

Zojuist kreeg ik kritiek op een blog via Facebook. De angst schoot er direct in. Aha, mijn machine staat aan dacht ik. Ik nam er even de tijd voor. Toen ik weer ontspannen was, bedacht ik: wie zijn of haar hoofd boven het maaiveld uitsteekt, krijgt kritiek. Daar kun je niet omheen. De kritiek mocht er zijn en ik ook! Er was van mijn kant geen reactie meer nodig omdat ik me niet meer bedreigd voelde!

Lukt het je niet om deze techniek van de machine zelf toe te passen? Maak dan een afspraak om deze methode onder begeleiding te leren. Daarna kun je thuis zelf aan de slag.

http://www.flocean.nl/contact/

Reageren op deze blog of je opgeven voor de mailinglijst? Scrol nog even door naar beneden en vul je gegevens in. Deze blog promoten op Facebook, linkedin of Twitter kan helemaal onderaan de pagina links.

 

Blijf op de hoogte

Ontvang een mail wanneer er een nieuwe blog beschikbaar is