De zon is goed voor iedereen. Dat is een feit! Zodra die schijnt is iedereen vrolijker. Daar hoef je niets voor te doen, het gebeurt onbewust en vanzelf. We geven een positieve betekenis aan de zon. Deze positieve betekenisgeving heeft een gunstig effect op ons lichaam. Maar zodra de zon gaat schijnen, zetten we een zonnebril op en smeren we ons van top tot teen in. Dus aan de ene kant zijn we blij dat de zon er is. Maar aan de andere kant beschermen we ons tegen de zon.
Hoe zit het nu precies met die zon?
Het feit dat je een positieve betekenis geeft aan de zon, maakt dat je lichaam naar de ruststand gaat. Het lichaam heeft twee standen die elkaar onbewust afwisselen. In de ruststand maakt je lichaam gelukshormonen aan en versterk je het immuunsysteem. Daar komt het advies vandaan om minimaal per dag 20 minuten in de zon te zitten. Samen met de tip om elke dag naar buiten te gaan. Of lekker buiten te sporten. Want elke blootstelling aan de zon verhoogt het gevoel van geluk. Maar de ruststand brengt meer. Uit onderzoek gedaan door Barbara Fredrickson (zie haar boek Positivity) blijkt dat in de ruststand: het oplossend vermogen omhoog gaat, je meer open staat voor verbinding met anderen, creatiever bent, sneller bereid bent om een ander te helpen en dat je minder vooroordelen hebt. En dit zonder dat je er iets voor hoeft te doen, behalve even lekker in de zon zitten. Ik zou zeggen: laat je baas even deze blog lezen en pak die zon. Zet dan niet meteen je zonnebril op en smeer je niet direct in. Geef je lichaam even de kans om vitamine D aan te maken. Vitamine D is het belangrijkste bestandsdeel van gelukshormonen en ons immuunsysteem.
LET OP… nu komt de keerzijde. Ons lichaam mag niet te lang in de zon. Ten eerste verbranden we dan. Ten tweede maken we schadelijke radicalen aan die kanker kunnen veroorzaken. Verbranden is een natuurlijk alarmsysteem om ons te waarschuwen om uit de zon te gaan. Maar wat doen wij? Wij smeren ons in om niet te verbranden. Met als gevolg dat we niet verbranden maar wel te lang in de zon blijven. We denken dat we goed bezig zijn, want we zijn niet verbrand. Maar we hebben wel schadelijke radicalen aangemaakt. Normaal worden deze door ons immuunsysteem weggevangen. Bij langdurige blootstelling gaat dat soms mis. Melanoom, de beruchte huidkankersoort, ontstaat alleen op plekken waar geen zon komt. De kanker wordt dus niet veroorzaakt door directe, plaatselijke verbranding maar door de schadelijke radicalen die door het lichaam zwerven.
Samenvattend: maak gebruik van zonlicht omdat het gezond is, vitamine D aanmaakt en je geluksgevoel bevordert. De zonnebrillen mogen af en de armen bloot. Maar wel met mate! Wees je ervan bewust dat je je alarmsysteem uitzet door je in te smeren.
Laatste weetje! Vitamine D vormt zich in een dun laagje op de huid waarna het opgenomen wordt in het lichaam. Was je dit dunne laagje er ‘s avonds af met zeep, dan ben je je vitamine D kwijt. Dat is zonde!
Reageren op deze blog of je opgeven voor de mailinglijst. Dan kan! Scrol nog even door naar beneden en vul je gegevens in. Deze blog promoten op Facebook, linkedin of Twitter kan helemaal onderaan de pagina links.
Ontvang een mail wanneer er een nieuwe blog beschikbaar is