'

Wat doet stress precies?

28 april 2015

Het lichaam heeft twee standen. De rust- en de stressstand. Met de ruststand bedoel ik niet lichamelijk in rust maar mentale rust. Wanneer ben je in de ruststand? Als je in flow bent, optimistisch denkt, een positief zelfbeeld hebt, in je element bent, je veilig voelt, oké bent met wat er is en met jezelf. Is dat het geval, dan gaat je lichaam naar de ruststand. Dat houdt in: je ervaart rust en kalmte in je hoofd, je hartslag, ademhaling en bloeddruk zijn laag, je maakt gelukshormonen aan en je immuunsysteem herstelt het lichaam. Deze stand geeft energie.

Wanneer ben je in stress? Als je pessimistisch denkt, een negatief zelfbeeld hebt, twijfelt aan jezelf, je slachtoffer of de dupe voelt van een situatie, uit je kracht raakt, je aangevallen voelt. Het probleem bij de stressstand is dat wij deze stand niet meer goed herkennen. We zijn gewend geraakt aan deze stand. We zijn er zelfs zo aan gewend dat wij deze stand als normaal ervaren.  Deze stand zorgt ervoor dat onze hersenen actiever worden, ons hart sneller gaat kloppen, onze spieren zich spannen, het immuunsysteem in de aanval gaat en we sneller gaan ademen. Het lichaam draait op volle toeren en dat kost enorm veel energie.

Zoals een auto benzine gebruikt als energie, is suiker onze bron van energie. In ons lichaam worden bepaalde zaken altijd constant gehouden. Zulke constanten zijn bijvoorbeeld onze lichaamstemperatuur en onze bloedsuikerspiegel. Als je vanuit de stressstand veel energie verbruikt, zal het suikergehalte in het bloed aangevuld moeten worden. We zijn dus niet verslaafd aan suiker maar hebben suiker dringend nodig. Bij elke vorm van suiker die vanuit het bloed naar een orgaan gaat, wordt een vet aangemaakt. Ben je langdurig in de stressstand dan gebruik je veel suiker en maak je overmatig vetten aan. Als het lichaam hier niets aan zou doen, zouden we dichtslibben. Het dichtslibben met vetten is de oorsprong van hart en vaatziekten. Maar het lichaam voorkomt dit door het immuunsysteem in te schakelen en de vetten op te ruimen. Dit aanvalsmechanisme van het immuunsysteem is in feite een steriele ontstekingsreactie. Veel chronische en auto-immuunziektes vinden hun oorsprong in dit aanvalsmechanisme van het immuunsysteem. Waarom zijn we dan niet allemaal ziek? Omdat het lichaam hier iets voor heeft bedacht: cortisol: een ontstekingsremmer! De werking van cortisol is helaas niet voldoende om ons te beschermen tegen jarenlange stress. Met als gevolg dat we ziek worden.

Dat brengt ons terug bij de noodzaak van preventie en een integrale aanpak.

Stap 1: verander je denkwijze naar optimisme en een positief zelfbeeld;

Stap 2: beweeg zodat je de vetafbraak stimuleert en het immuunsysteem ontlast;

Stap 3: gebruik laag glycemische suikers zodat de bloedsuiker stabiliseert en je minder

behoefte hebt aan suiker;

Stap 4: breng jezelf bewust in de ruststand door gebruik te maken van anti-stresstechnieken.

Hoeveel tijd van de dag ben jij in de stressstand? Wil je meer weten hierover? Neem dan contact met mij op!

Reageren op deze blog of je opgeven voor de mailinglijst. Dan kan! Scrol nog even door naar beneden en vul je gegevens in. Deze blog promoten op Facebook, linkedin of Twitter kan helemaal onderaan de pagina links.

 

 

Blijf op de hoogte

Ontvang een mail wanneer er een nieuwe blog beschikbaar is